Kategoriat
Nummelan lentokeskus

Kentän historiaa

Nummelan lentokenttä valmistui elokuussa 1940 välirauhan aikana. Se toimi alkuun Erillisen lentolaivueen varakenttänä. Laivueen käytössä oli meritoimintakoneita, malliltaan Blackburn Ribon, joita käytettiin muun muassa meritiedusteluun ja sukellusveneiden etsintään.

Jatkosodan alusta alkaen Nummelan lentokentältä käsin toimi Lentolaivue 6, toimialueenaan Hangon rintama ja Suomelahden merialue. Kalustona oli sotasaaliina saatuja Tupolev SB-2 pommikoneita, Polikarpov I-153 hävittäjiä. Nummelaan siirrettiin myöhemmin vielä Curtiss Hawk-hävittäjälentue.

Myös onnettomuuksia tapahtui: Tupolevin maahansyöksystä 1941 muistona on laatta kivessä kiitoradan päässä.

Sotien jälkeen Nummelan lentokenttä siirtyi lentoharrastajien käyttöön. Kentällä järjestettiin isoja ilmailutapahtumia, joihin kuului muun muassa lennätyksiä, laskuvarjohyppyjä ja oheisohjelmaa.

Nummelan kentän toiminta on jatkunut melko tasaisena ja verrattain pienimuotoisena, mutta tulevaisuudessa ennakoidaan kentän vilkastuvan. Malmin lentokentän alasajon uskotaan tuovan lisää käyttäjiä. Tähän on jo varauduttu infrastruktuuria parantamalla.

Kiitotien asfaltti uusittiin ja leveyttä kasvatettiin 8 metristä 20 metriin. Kentälle on valmistumassa uusi halli Malmilta muuttavan BF-lentokoulun käyttöön.